Цьогоріч вперше у Кропивницькому відбудеться Національний мистецький фестиваль

  • 24 квіт. 2017 13:31
  • 2078
    • Новина Цьогоріч вперше у Кропивницькому відбудеться Національний мистецький фестиваль Ранкове місто. Кропивницький
          У Кропивницькому, з 30 серпня по 3 вересня цього року, вперше пройде Національний мистецький фестиваль «КРОПИВНИЦЬКИЙ».
           Про це  стало відомо на прес-конференції, як пройшла у Києві від ініціаторів заходу – Міністра культури України Євгена Нищука та народного депутата України Олександра Горбунова.
        Головна мета заходу – об’єднання  різних напрямків мистецтв через створення спільного мистецького простору, в рамках якого буде представлено різні течії та напрями сучасного  мистецтва.
    - Зараз проводиться продуктивна робота по різним напрямкам заходу і вже створена робоча група в Кропивницькому.  Дуже сподіваюсь, що буде багато гостей та колег як з України, так і з інших країн.  І буде дійсно тиждень неймовірного чудового настрою, а гості Кропивницького відчуватимуть гостинність, цікавість до того, яке мистецтво вони побачать! Я сподіваюсь, що це буде дуже великою подією в Україні! – розпочав Міністр культури, Євген Нищук.
    - Організатори очікують, що захід приверне увагу багатьох українців, адже Кропивницький – це географічний центр України. Саме тому його місце проведення є зручним і доступним для глядачів із всіх куточків нашої держави. За словами ініціатора заходу, парламентаря Олександра Горбунова фестиваль у Кропивницькому є перш за все символом історії українського театру та витоків національних мистецьких традицій.
     
    - Кропивницький – театральна мекка України, яку слід використати як бренд, завдяки чому і місто,  і Україна отримають нове мистецьке обличчя! І саме наше місто отримало таку можливістьі шанс проявити себе, і більш того,отримало на це державну підтримку.  Дійсно декомунізаційні процесив Кропивницькомупроходили дуже важко, і популяризація нового українського міста, нової української назви –  як ніколи актуальні!  Адже саме мистецтво може об`єднати суспільство та знищити усі ті протиріччя, що виникають у ньому.Одразу, коли я вийшов із сесійної зали після прийняття рішення про перейменування міста, я говорив журналістам, що мені дуже хотілося б, щоб саме Кропивницький став мистецькою столицею України. Я розумію, що це мрія, але інколи мрії збуваються! Особливо, коли цього дуже хотіти і щось для цього робити! – зазначив ініціатор фестивалю, Олександр Горбунов.
     
         Усі дійства Фесту проходитимуть в історичній частині міста, де будуть розташовані тематичні мистецькі локації і задіяні основні театральні площадки міста: Обласна філармонія, Обласний академічний український музично - драматичний театр ім. М. Л. Кропивницького, літній амфітеатр парку культури та відпочинку «Ковалівський», Open-airна Козачому острові, а також вулиці та площі міста.
        В рамках заходу планується представлення  найкращих театральних постановок, демонстрація  робіт найкращих режисерів України, сучасної хореографії, відбудуться виставка-ярмарок робіт художників, вулична лабораторія-перфоманс, кіноклуб, творчі майстер-класи, виступи поетів, музикантів, гуртів, а також благодійні заходи для військових та воїнів АТО.
    - Об’єднання різних людей – найголовніша мета Фестивалю, адже краще будувати крихітні мости, аніж великі міцні стіни. І ми сподіваємося, що саме цей фестиваль стане тим самим мостом між людьми різних верств, різного віку, різних націй, і можливо навіть різних політичних поглядів! Ми ставимо перед собою нереальні задачі, і при підтримці міської та обласної влади, я думаю, що наші сили і творчий імпульс дозволять провести фестиваль на дуже високому рівні! –виступив головний режисер фестивалю, Сергій Компанієць.
    За словами головного режисера заходу, кожен день фестивалю буде тематичним:
    • КРОПИВНИЦЬКИЙ. ПОВЕРНЕННЯ
    • КЛАСИКА FOREVER
    • Open-airKIDS (свято дітей і дорослих) 
    • ХЕДЛАЙНЕРИ
    • ДІАЛОГ З ЄВРОПОЮ
    І один із цих днів  планується присвятити врученню Національної премії у сфері театрального мистецтва.
    - На сьогоднішній день, поки ми не будемо повністю оголошувати імена всіх гостей та колективів, які будуть виступати зі сцен Кропивницького. Всьому свій час! Але вже зараз у нас, як у організаторів є повне розуміння того, що це буде цікаво всім: і жителям Кропивницького, і жителям столиці, і інших міст України. Тому, запрошуємо усіх охочих у цьому році, з 30 серпня по 3 вересня, на перший Національний мистецький фестиваль до нас, у Кропивницький! – на завершення додав Олександр Горбунов.