Бруцельоз - інфекційне захворювання
Зараження людей бруцельозом відбувається переважно через забруднені харчові продукти, але також трапляється контактний шлях інфекції. Хвороба впливає на опорно-руховий апарат, нервову та статеву системи.
У людини захворювання може розвиватися як поступово, так і в гострій формі. В першому випадку спостерігається біль у м’язах, коливання температури в межах 37-38°С. Така симптоматика може тривати до 4-х тижнів. При гострому перебігу хвороби температура тіла підвищується до 40°С, спостерігається рясне потовиділення, озноб, сильний біль у суглобах і м’язах. Також до симптомів бруцельозу належать: погіршення сну, головний біль, загальна слабкість, сухість ротової порожнини, зниження апетиту, збільшення лімфатичних вузлів, уповільнене серцебиття.
Через бруцельоз можуть виникати ускладнення, наприклад, розвиваються артрити, синовіти, неврити та інші захворювання. Якщо уражується сечостатева система у чоловіків виникають епідидиміти і орхіти, а в жінок - аменорея та ендометрит, вагітність може закінчитися передчасними пологами, викиднем.
Зважаючи на небезпеку та наслідки хвороби важливо пам’ятати про заходи профілактики:
відмовтесь від вживання непастеризованого або некип’яченого молока, молочних та м’ясних продуктів невідомого походження
купуйте м’ясо та молочну продукцію лише в торговій мережі або на організованих агропродовольчих ринках, де проводиться ветеринарно-санітарна експертиза
не вживайте в їжу недостатньо термічно оброблене м’ясо
якщо утримуєте ВРХ, ДРХ дотримуйтесь запобіжних заходів проти зараження (використовувати під час догляду за тваринами окремий одяг, рукавички, взуття та інвентар, проводити дезінфекцію та дератизацію приміщень, де утримується тварина чи зберігаються корми тощо)
не допускайте до приміщення, де утримуються тварини сторонніх осіб
здійснюйте купівлю-продаж тварин лише за наявності відповідних ветеринарних документів
дотримуйтесь правил особистої гігієни (миття рук з милом)
надавайте спеціалістам ветеринарної медицини тварин (ВРХ, ДРХ) для огляду та проведення планових досліджень на бруцельоз.
Джерело: ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області