Чому не можна купувати молоко у пласткових пляшках?

  • 12 лют. 2019 18:13
  • 1997
    • Новина Чому не можна купувати молоко у пласткових пляшках? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Торік на агропродовольчих ринках Кіровоградщини зафіксували понад 380 випадків недопущення реалізації молока у пластиковому посуді. Про це пише сайт Управління Дердпродспоживслужби
     
    Працівники державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи області торік у 384 випадках не допустили реалізацію молока у пластикових пляшках на агропродовольчих ринках. Відповідно до пункту 5.7 «Ветеринарно-санітарних правил для ринків» молоко, масло, сметана, сир повинні доставлятися для продажу в чистому посуді (скляному, глиняному, глазурованому, алюмінієвому, емальованому), щільно закритому кришками. Тільки такий посуд можна якісно очистити, помити миючими засобами, ретельно сполоснути проточною водою, обмити окропом, прокип’ятити, обробити парою. Продукти в цьому посуді довше залишатимуться свіжими і будуть безпечнішими для споживання.
     
    Але дуже часто продавці нехтують цією вимогою і реалізують молокопродукти в пластикових пляшках з-під води, солодких газованих напоїв тощо. Оскільки такі ємкості є одноразового використання, це небезпечно.
     
    При багаторазовому використанні на пластикових пляшках з'являються внутрішні подряпини і тріщини, які є досить затишним місцем для життя бактерій та розмноження мікроорганізмів. Пластик не щільний, такий посуд дуже важко вичистити. Крім того, його неможливо простерилізувати чи ретельно обробити мийними засобами. Скільки б не мити пляшку, бактерії все одно залишаться в мікротріщинах, адже вузьке горлечко, різні форми пляшок не дадуть змоги очистити пляшку ретельно. Ось чому одноразовий посуд не передбачає повторного використання.
     
    Пластик з часом починає виділяти токсичні речовини, які потрапляють до харчових продуктів та можуть викликати серйозні захворювання. Тож слід пам’ятати, що пластикові пляшки після вживання напою потрібно піддавати утилізації, наприклад, здавати у пункти прийому вторинної сировини.
     
    Якщо цих аргументів недостатньо, не зайве подумати про походження пляшок, в яких продукти вже стоять на прилавку. Якими б чистими вони не виглядали зовні, невідомо, з якого смітника їх принесли і хто до них торкався, з чим вони контактували.