День здорового харчування - поради від експертів
Сьогодні, 16 жовтня, відзначається Всесвітній день здорового харчування.
ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області підготувало декілька порад правильного і здорового харчування.
Здорове харчування забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, сприяє зміцненню здоров'я та профілактиці захворювань.
Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних захворювань і розладів, таких як ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет, підвищений тиск і рак.
Головні помилки, яких ми припускаємося у харчуванні:
- Нам радять споживати щонайменше 200-300 г фруктів на день. Натомість більшість людей виконує лише третину норми - 94 гр. Якщо уявити - це невеличке яблуко.
- Денна норма цільнозернових продуктів складає 100-150 г, але "нормою" для багатьох є 29 гр на день. Ми маємо споживати 3-5 шматочків цільнозернового хліба, а їмо менше одного.
- Солі варто споживати не більше 3 тисяч мг на день, а краще ще менше. Але цю норму зазвичай перебільшують у два рази.
- Норма насіння і горіхів на день дорівнює 16-25 гр. Натомість багато людей їдять всього 3 г - це половина волоського горіха.
- 290-430 г на день ми маємо їсти овочів. За розміром це приблизно 5-7 середніх морквин. Але більшість людей їдять близько 190 гр - це як три невеликі морквини.
Харчуйтеся правильно і будьте здорові.