Як вберегтися від отруєння грибами?

  • 18 вер. 2019 16:03
  • 2240
    • Новина Як вберегтися від отруєння грибами? Ранкове місто. Кропивницький


    Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення до процесу їхнього збирання та приготування. Отруєння спричиняють

    вживання отруйних грибів;
    неправильне приготування умовно їстівних грибів;
    вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
    вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

    До смертельно отруйних грибів належать бліда поганка (мухомор зелений), опеньок сірчано-жовтий, волоконниця Патуйяра, плютка. До дуже отруйних грибів – мухомор білий; мухомор червоний; мухомор пантерний. До просто отруйних грибів – опеньок цегляно-червоний, несправжній; печериця рудіюча. Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.

    Основні правила, яких необхідно дотримуватися при збиранні та приготуванні грибів, є такими:
    збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
     гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
    якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
    краще збирати гриби рано-вранці, коли вони свіжі, міцні, добре зберігаються;
    не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на забруднених радіацією територіях;
    вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби, якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
    ніколи не куштуйте сирих грибів;
    зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів, аби відмити весь бруд, і в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;
    варити всі гриби треба щонайменше у двох водах, не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;
    при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад, ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;
    гриби чи страви із них слід їсти в невеликій кількості, якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі, дітям їсти гриби не рекомендовано;
    ніколи не купуйте гриби на стихійних ринках чи в продавців на автошляхах.

    Ознаками отруєння грибами є нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, непритомність. Перша долікарська допомога при отруєнні грибами така: до приїзду невідкладної медичної допомоги в потерпілого треба викликати блювання, дати випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунку або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно).

    Пам’ятайте, що гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.

    НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області

    Нагадаємо: Кропивничани просять вирішити питання щодо бродячих собак