«Корисна програма»: як вибрати тріску?
У середу, 25 березня, о 10:00 на «Інтері» вийде новий випуск «Корисної програми», присвячений трісці. Це один з найпопулярніших видів морської риби. Страви з неї вважаються національними в Норвегії, Іспанії, Франції та Португалії. Ведучий Олександр Лук'яненко і експерти проекту розкажуть, чим цінні м'ясо і печінка цієї риби, а також - як правильно її вибирати, зберігати і готувати.
З точки зору кулінарії і медицини, тріска - ідеальна риба. М'яке, практично безкісткове біле м'ясо тріски прекрасно підходить для приготування різноманітних страв. А завдяки мінімальній кількості жиру цей продукт можна віднести до дієтичних. Купити охолоджену рибу або консервовану печінку тріски сьогодні не проблема. Але вибрати якісний продукт - непросте завдання. Звідки з'являється ця риба в містах, далеких від моря? В яких умовах вона повинна зберігатися? І чим особливо корисна тріска?
- Тріска багата жирними кислотами Омега-3 і Омега-6, тому вона є протизапальним засобом і допомагає знизити рівень «поганого» холестерину, - пояснює дієтолог Катерина Кондратюк. - Ця морська риба містить необхідні нашому організму мікроелементи: фосфор, кальцій, калій, магній і багато інших. Вони зміцнюють кістки, покращують роботу мозку і серцево-судинної системи. Також в трісці багато йоду і цінного білка. Її м'ясо є дієтичним, а весь жир накопичується в печінці, вага якої може складати 3/4 від загальної ваги самої риби. З печінки тріски виробляють риб'ячий жир, а також її консервують і продають як самостійний продукт. Печінка цієї риби настільки корисна, що 30-40 грамів цього продукту в день можуть вирішити проблему авітамінозу. Але боротися з авітамінозом потрібно тільки під наглядом лікаря.
На що звертати увагу при виборі тріски? Якого кольору повинна бути її печінка? Чи правда, що ця риба накопичує в собі багато ртуті? Як правильно готувати страви з тріски? У студії ток-шоу на ці та інші питання відповідатимуть ведучий Олександр Лук'яненко і експерти «Корисної програми»: дієтолог Катерина Кондратюк, фахівець рибної промисловості Віктор Сагайдак і експерт з якості та безпеки харчових продуктів Олена Сидоренко.
Корисними порадами також поділиться зоряний гість ток-шоу - телеведучий В'ячеслав Соломка.
- Я не дуже великий поціновувач риби, але кілька разів їв дійсно смачну тріску - запечену під сиром і в гірчичному соусі, - зізнається В'ячеслав Соломка. - Головне в її приготуванні - зберегти соковитість страви і позбутися від сильного рибного запаху. М'ясо тріски досить сухе, тож найліпше її готувати в духовці, прикривши фольгою або загорнувши в рукав для запікання. У такому вигляді весь сік який виділиться в процесі приготування, не випарується, і страва вийде соковитою. До речі, моя мама у період вагітності та годування груддю приймала риб'ячий жир. Лікар рекомендував його як хороший засіб для розвитку інтелектуальних здібностей дитини. Як видно по мені, порада виявилася корисною.
Випуск ток-шоу «Корисна програма», присвячений трісці, дивіться завтра, 25 березня, в 10:00 на телеканалі «Інтер».