Кропивничанам пояснили, як уберегтися від інфекційних захворювань у період весняного паводка
Як уберегтися від інфекційних захворювань у період весняного паводка, пояснили у Кропивницькій міській раді.
Весняний паводок – природне явище, що може призвести до непередбачуваних наслідків. Усе залежить від погодних умов: він може пройти тихо та непомітно або наробити лиха. Поверхневий стік дощових і талих вод у межах населених пунктів може призвести до незадовільного санітарного стану територій населених місць та навіть стати причиною розповсюдження інфекційних захворювань.
Як убезпечити себе від загроз, які несе весняний паводок, пояснили в управлінні охорони здоров’я Кропивницької міської ради.
Період весняної повені особливо небезпечний для тих, хто живе поблизу річки, ставка, водойми, адже існує реальна загроза попадання в талі води збудників інфекційних хвороб.
Внаслідок весняного паводка, навіть при відсутності затоплення чи підтоплення, до підземних ґрунтових вод, а отже й до свердловин, колодязів, каптажів природних джерел зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій можуть потрапити збудники інфекційних захворювань:
- туберкульозу;
- лептоспірозу;
- черевного тифу;
- сибірки;
- вірусних гепатитів;
- яйця та личинки гельмінтів;
- цисти лямблій;
- дизентерійних амеб;
- балантидія кишкового та ін.
У зв'язку з цим існує ризик спалахів інфекційних хвороб.
Для уникнення зараження інфекційними хворобами під час паводка слід дотримуватися таких рекомендацій:
- для пиття, гігієнічних цілей, приготування їжі використовувати кип'ячену або бутельовану воду; не використовуйте для пиття некип'ячену воду з криниць та природних джерел. Найкраще – взагалі відмовитись від вживання колодязної та джерельної води;
- не використовувати продукти, які були підтоплені, або вживати їх у їжу тільки після достатньої термічної обробки (варіння, смаження, запікання);
- обов'язково мити руки з милом після відвідування туалету, роботи на присадибній ділянці, прогулянок, контакту з тваринами, перед вживанням їжі;
- при вживанні овочів і фруктів у сирому вигляді ретельно мити під проточною водою, обдавати кип'ятком та не мити водою з відкритих водоймищ;
- нецентралізовані джерела водопостачання (колодязі, свердловини) прибрати від нанесеного бруду, почистити та продезінфікувати;
- індивідуальні вигреби та надвірні туалети у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати;
- у разі затоплення оселі просушити будинок, провести ретельне прибирання та дезінфекцію забрудненого посуду, домашніх речей та прилеглої території;
- очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів, городи і присадибні ділянки перекопати на глибину 20-25 см;
- провести дератизаційні заходи зі знищення гризунів у місцях їх можливого скупчення.
У разі розвитку симптомів інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль у животі, нудота, діарея, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипання на тілі тощо) терміново звернутися за медичною допомогою та не допускати самолікування.
Пам'ятайте, що зберегти здоров'я вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи.