Кіровоградщина: Чи працюють молоді кухарі за професією?
Результати проєкту EU4Skills: про рівень підготовки випускників за професіями з приготування страв та напоїв
У попередньому матеріалі тематики проєкту вивчення регіонального ринку праці, розміщеному на сторінці Кіровоградського обласного центру зайнятості у Фейсбук, йшла мова про зайнятість випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти сфери приготування страв та напоїв. У даному матеріалі надається інформація про рівень підготовки таких випускників.
Такий рівень є ключовим для визначення відповідності вмінь випускника вимогам роботодавців. Вимоги формулюються у професійних стандартах, що затверджуються наказами Міністерства економіки України (раніше міністерство мало назву Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України).
За результатами проєкту встановлено, що за освітою в Кіровоградській області працюють 78% випускників 2020 року (по 10 пілотних областях цей показник склав 69%). У сфері приготування страв та напоїв така частка склала 82%.
Набуті під час навчання компетенції використовують у роботі 87% кухарів.
На запитання в анкеті, чи обрали б випускники ту саму професію, якби їм довелось наново визначатись із вибором професії, надали позитивну відповідь 87% випускників.
Індекс відповідності освіти випускників потребам ринку праці визначений величиною 0,40 (до 1).
За 5-бальною шкалою оцінка використання здобутих навичок у наявній роботі щодо кухарів дорівнює 4,4 (одна з найвищих серед інших груп професій).
Примітка. Ознайомитись з професійними стандартами можливо на вебсторінці Національного агентства кваліфікацій. Зокрема, там розміщено стандарт за професією “Кухар” (наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03.02.2021 № 210).
Детальніше за посиланням: https://register.nqa.gov.ua/profstandarts?profession_id=121
Кіровоградський обласний центр зайнятості
Читайте також: Кіровоградщина: Педагогам скоротять відпустку?