Кухарі шкільних їдалень вчаться готувати за рецептами Євгена Клопотенка

  • 31 бер. 2021 14:08
  • 950
    • Новина Кухарі шкільних їдалень вчаться готувати за рецептами Євгена Клопотенка Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому регіональному центрі професійної освіти ім. О.С. Єгорова розпочалися тижневі курси для кухарів міських шкіл з підвищення професійної майстерності. Про це повідомляє міська рада.
     
    Дві групи із 68 шкільних кулінарів протягом тижня вивчатимуть новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти і засади харчової безпеки за системою НАССР, а після цього практично відпрацьовуватимуть готування страв зі збірника рецептів для шкільних їдалень від відомого в Україні кухаря  Євгена Клопотенка.
     
    У програмі курсів - салати, перші страви, другі, десерти, соуси та напої — всього 20 нових страв, адаптованих для шкільних їдалень. Більше того, кухарі вивчатимуть технологію приготування на основі безлактозних молочних продуктів та безглютенових харчових продуктів, адже реалії сьогодення такі, що все більше дітей мають несприйняття цих складових у своєму раціоні. Та й загальні тенденції здорового харчування не оминають сьогодні і шкільні їдальні, для яких розробляються рецептури зі зменшеною кількістю цукру та солі.
     
    Про все це сьогодні, під час традиційною щотижневого брифінгу, але у виїзному форматі, який власне, і відбувся у регіональному центрі професійної освіти, розповіла журналістам місцевих ЗМІ начальник управління освіти Кропивницької міської ради Лариса Костенко.
     
    Вона наголосила, що такі курси — це ініціатива управління, яку підтримав і міський голова Андрій Райкович.
     
    - Ми виступили з ініціативою організувати навчання з підвищення професійної майстерності для кухарів закладів освіти, ініціативу підтримав міський голова Андрій Райкович. Потім домовилися про співпрацю із регіональним центром, адже саме його спеціалісти розробили програму курсів. І лише після цього керівники закладів освіти сформували свої списки охочих підвищити власну кваліфікацію. Курси проводяться на добровільних засадах. Наступним етапом стане навчання кухарів дошкільних навчальних закладів, - підкреслила Лариса Костенко.
     
    Журналісти мали змогу ознайомитися із виробничими лабораторіями регіонального центру профосвіти, до слова, повністю устаткованими сучасним обладнанням, із якісним ремонтом та професійною кухонною технікою. У закладі навіть облаштована окрема кімната, де відтворено ресторанний зал, у якому навчаються офіціанти. Директору центру, Миколі Корецькому, який провів екскурсію для гостей, безумовно, є чим пишатися.
     
     
    Представники масмедіа поспілкувалися також і з кухарями, які проходять навчання на курсах. Є серед них фахівці і досить поважного віку, але вони з радістю сприймають усі нововведення, діляться враженнями від нових рецептів, адже деякі страви від Євгена Клопотенка уже є в шкільних меню, а від деяких довелося відмовитися, позаяк вони не припали до смаку дітям. Сьогодні у них за програмою курсів — приготування страв із м'яса та риби, зокрема італійського соусу болоньєзе, та грузинського чахохбілі і  запікання риби на овочевій подушці із твердим сиром.
     
    Лариса Костенко запропонувала Миколі Корецькому на завершення курсів провести анонімне анкетування серед їх учасників, аби отримати зворотній зв'язок, наповнений  враженнями і пропозиціями, які можна буде врахувати у подальшій роботі.
     
    Довідка
    Клопотенко Євген Вікторович — український кулінарний експерт, шеф-кухар, бізнесмен, телеведучий. Засновник соціального проєкту зі зміни культури харчування «Cult Food», співзасновник ресторану «Сто років тому вперед», автор популярного в Україні кулінарного сайту.