На ринках Кіровоградщини виявили овочі з перевищеним вмістом нітратів
Держпродспоживслужба області не допустила до реалізації капусту і редис, у яких було виявлено перевищення вмісту нітратів. Про це повідомляє сайт Головне управління Держпродспоживслужби Кіровоградської області.
У квітні поточного року фахівці державних лабораторій ветеринарно-санітарної ескпертизи Держпродспоживслужби області досліджували в тім числі і ранні овочі, реалізація яких здійснювалася на 25 агропродовольчих ринках нашого регіону.
Для експертизи на вміст нітратів було відібрано огірки, помідори, капусту ранню, редиску, кабачки, зелень листову та цибулю-перо. У Новомиргородському районі за результатами дослідження було виявлено перевищення вмісту рівня нітратів у трьох партіях редису та двох партіях ранньої капусти. На підставі цього 125 кілограмів овочів не було допущено до реалізації.
У Кіровоградській області функціонують 35 державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби, які здійснюють контроль та нагляд за безпечністю та якістю рослинної продукції на агропродовольчих ринках та в магазинах. Купуючи овочі, не соромтесь попросити в продавця документи, які підтверджують безпечність даної продукції.
Звертаємо увагу споживачів на допустимі норми нітратів, мг/кг продукту:
Цибуля ріпчаста - 80
Помідори ґрунтові/тепличні - 150/300
Огірки ґрунтові/тепличні - 150/400
Перець - 200
Картопля - 250
Кабачки - 400
Морква - 400
Цибуля зелена ґрунтова/теплична - 600/800
Капуста - 900
Редис - 1200
Буряк - 1400
Кріп, петрушка - 1500
Зелень листова ґрунтова/теплична - 2000/3000.
Щоб споживання овочів принесло максимум користі і не завдало організму шкоди, не купуйте овочі в місцях несанкціонованої торгівлі, а тільки в місцях, де їхнє походження та безпечність контролюється спеціалістами, а саме - на агропродовольчих ринках та в магазинах.
Нагадаємо: Що таке оцінка впливу на довкілля та як вона діє