Скільки коштує кропивницький борщ у квітні 2019 року? (ВІДЕО)

  • 24 квіт. 2019 20:03
  • 1689
  •  
    Борщ є найпопулярнішою стравою на столі українців. Рецептів існує купа. В різних регіонах України він свій. Аби дізнатися вартість інгредієнтів борщу станом на квітень 2019 року, наш кореспондент пішов до супермаркету та накупив продуктів. 
     
    Продукти купували за знайденим в інтернеті рецептом класичного борщу на 3,5 - 4 літри води. На одному із сайтів пропонують придбати:
    яловичини — 600-700 г; буряку — 500 г; картоплі — 500 г; моркви — 200 г; цибулі — 200 г; помідорів — 300 г або 3 ст. л. томатної пасти; капусти — 300 г. Також для приготування страви потрібно мати часник — 3-4 зубчики, лавровий лист, оцет, сіль та перець. 
     
     
    Вартість придбаних продуктів є такою: 
     
    Морква (12,94 грн/кг) – 190 грамів = 2,46 гривень;
    Буряк (14,94 грн/кг) – 452 грами = 6,75 гривень;
    Капуста (28,74 грн/кг) = 12 грн;
    Цибуля (33,90 грн/кг) – 222 грамів = 7,53 гривень;
    Картопля (12,99 грн/кг) – 530 грамів = 6,88 гривень;
    Лопатка яловича (136,99 грн/кг) – 882 грами = 120,83 гривень;
    Томатна паста (5,05 грн/уп) – 70 грамів.
     
    Загалом вартість інгрідієнтів за вказаним рецептом становитиме 140-150 гривень. Варто пам’ятати, що найменший качан капусти може важити не менше кілограма, тому його потрібно купувати великим. Решту продуктів можна залишити на майбутні приготування. 
     
     
    В інтернеті за пошуком “класичний борщ” пропонують ось такий рецепт:
     
    М’ясо відварити протягом 1,5 години. Потім нарізати його кубиками і додати в каструлю. Цибулю подрібнити. Моркву натерти на крупній тертці. Буряк помити, трохи відварити (приблизно 30 хв.), очистити від шкірки і нарізати соломкою.
     
    Капусту нашаткувати соломкою. Буряк обсмажити на соняшниковій олії. Потім додати помідори (чи томатну пасту), оцет і тушкувати протягом 5-7 хв. Цибулю обсмажити на соняшниковій олії. Додати моркву і також обсмажити. Картоплю нарізати кубиками.
     
    У киплячий бульйон додати картоплю, довести до кипіння і посолити. Потім додати капусту і поварити на невеликому вогні 5 хв. Тоді додати буряк і варити ще 10 хв. Далі додати цибулю і моркву. Вкинути лавровий лист, поперчити і, якщо необхідно, досолити.
     
    Витиснути через часникодавку часник і відставити з вогню, накрити кришкою і дати настоятися 20-30 хв. 
    Смачного! 
     
    Дмитро Семенюк
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому за тиждень народилося 24 немовляти