У Кропивницькому районі оштрафували рибнопереробне підприємство
За порушення законодавства в сфері безпечності харчових продуктів рибнопереробне підприємство притягнули до відповідальності. Про це повідомляє сайт Головного управління Держпродспоживслужби.
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області в ході планової перевірки рибопереробного підприємства, що розташоване в Кіровоградському районі, виявили низку порушень вимог законодавства в сфері безпечності харчових продуктів. Про це повідомляє сайт Головного управління Держпродспоживслужби.
Зокрема, на виробництві порушувались гігієнічні вимоги, виявили зустрічні та перехресні потоків сировини та готової продукції, що може призвести до її забруднення. Також зафіксували порушення необхідного температурного режиму зберігання готової продукції, що створює ризик розмноження у харчових продуктах патогенних мікроорганізмів та виділення ними токсинів.
Відповідно до норм Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» суб’єкту господарювання було надано припис про усунення виявлених порушень, а також накладено штраф у сумі 25 038 грн, який був сплачений.
У ході позапланової перевірки рибопереробного підприємства спеціалісти Держпродспоживслужби області встановили виконання всіх вимог припису і усунення виявлених порушень.
Риба є продуктом, який за умов недотримання на виробництві технологічних вимог переробки, зберігання може становити загрозу виникнення різних інфекційних захворювань, одне з яких – ботулізм. На жаль, це тяжке інфекційне захворювання не оминає і нашу область. Торік на Кіровоградщині зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм, у яких потерпіло чотири людини. Для одного потерпілого захворювання закінчилося смертю.
Керуючись законами України та відповідно до покладених повноважень Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області забезпечує реалізацію державної політики в сфері безпечності харчових продуктів.
Держпродспоживслужба області застерігає споживачів: не варто купувати продукти харчування у несанкціонованих місцях продажу та без наявності документів на продукцію.