У Кропивницькому вміст нітратів вже моніторить і громадськість
З приходом весняного сезону слово “нітрати” (наявність солей азотної кислоти безпосередньо в овочах і фруктах) звучить дуже часто. При одноразовому вживанні продукт з великим вмістом нітратів істотної шкоди організму не завдасть. При регулярному вживанні цих продуктів відбувається перенасичення організму токсинами, що призводить до певних наслідків.
За інформацією Держпродспоживслужби, частина нітратів виводиться з організмів, але ось інша частина утворює шкідливі хімічні сполуки (нітрати перетворюються в нітрити). В результаті погіршується насичення клітин киснем, відбуваються серйозні збої в обміні речовин, слабшає імунітет, відбувається дестабілізація нервової системи, знижується кількість вітамінів, що надходять в організм, з’являються проблеми в шлунково-кишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою, утворюються нітрозаміни (найсильніші канцерогени).
Окрім офіційних установ, у Кропивницькому віднедавна вміст нітратів моніторить і громадськість. Громадська ініціатива PriceKr, яка раніше слідкувала за цінами на кропивницькі товари, тепер інформує громадян і про безпечність овочів та фруктів. Щоб дізнатися більше про дослідження на нітрати, ми поспілкувалися зі співініціаторкою проекту PriceKR Вікторією Талашкевич.
– Чому важливо знати рівень нітратів в овочах?
– З чого складаються продукти ми, як правило, знаємо, а на вміст сторонніх речовин у фруктах та овочах уваги звертаємо мало. Люди думають, що якщо перед ними, наприклад, гарна редиска, то вона і корисна. Так буває не завжди. По-перше, потрібно поцікавитися про вирощувача, потім звернути увагу на вартість продукту. Зрозуміло, що якісні ранні огірки не можуть коштувати дешево, бо виробник у них вклав час і зусилля, тому коштуватимуть вони дорожче. Якщо ж вони коштуватимуть значно дешевше, ніж решта на ринку, значить, з ними щось не так. На Кіровоградщині ми бачимо значний попит у людей до споживання органічної продукції. Особливо молодь зараз слідкує за тим, де продукт був вирощений, чи екологічно чистий він, цікавиться умовами, в яких він був вирощений.
– Які існують способи визначити вміст нітратів? Лише лабораторно?
– Щоб знати про вміст нітратів точно, потрібно, звісно, подавати продукцію до лабораторії. Але ми чудово розуміємо, коли людина купляє продукт, то в неї немає часу, щоб здавати це в лабораторію і чекати кілька днів на результати. Тим більше, партія, з якої були придбані фрукти, може швидко закінчитися. Щоб з’ясувати кількість нітратів, ми користуємося ручним тестером. Ми розуміємо, що, можливо, його результати не завжди точні, як в лабораторії, але принаймні його показники привертають увагу людей і змушують задуматися про існування такої проблеми, як перевищений вміст нітратів.
– Чому почали вимірювати рівень нітратів у овочах та фруктах та яка ситуація з їх вмістом в товарах у Кропивницькому?
– Причина, чому ми почали займатися вимірюванням нітратів у фруктах, – власний досвід. Моя мама з Новоукраїнки дуже любить авокадо. Одного разу вона поміряла тестером цей фрукт, придбаний в Новоукраїнці. Екран став червоний, і тестер повідомив про суттєве перевищення вмісту нітратів. Саме це стало причиною, чому ми почали тестувати фрукти у Кропивницькому. З того часу всі тестування, які ми робили по фруктах і по овочах у Кропивницькому, перевищення показників вмісту нітратів не зафіксували. Тобто, за нашими спостереженнями, ті овочі та фрукти, які реалізуються у Кропивницькому, відповідають якісним параметрам рівня нітратів. Варто зазначити, що фрукти та овочі, що реалізуються в супермаркетах, мають не набагато, але нижчий рівень нітратів, ніж фрукти та овочі з ринку. Можливо, це пов’язано з тим, що супермаркет ставить до виробника вищі вимоги, ніж продавці на ринку.
– Як за кордоном слідкують за вмістом нітратів?
– Цієї весни ми їздили до Німеччини і вивчали, як там захищаються права споживачів, як вони представлені, як діє держава та громадські організації. Дуже багато повноважень у питанні захисту прав споживачів делеговано саме громадським об’єднанням. Держава їх фінансує. Одна з найвпливовіших організацій, яка постіно тестує товари і продукцію в Німеччині, – Warentest. Основна її діяльність полягає у випуску журналу. Ця ГО свого часу отримала великий грант від держави на заснування своєї діяльності і зараз вони слідкують та стежать за тим, яка продукція є на ринку та якої вона якості, чи відповідають овочі та фрукти стандартам, чи є там вказана інформація про виробника і чи може покупець дізнатися, звідки продукт приїхав. Warentest фіксує багато порушень, перевіряючи продукти лабораторно. Вони публікують результати досліджень у своєму журналі. Можна бачити, що і в Європі виробники фальсифікують свою продукцію. Журнал публікує дослідження, порівнюючи продукцію кількох виробників. У нас також є такий журнал (Споживча довіра), але публікується він не часто і не є таким впливовим.
За інформацією Держпродспоживслужби, норма вмісту нітратів у фруктах та овочах має бути такою:
Овочі та фрукти – яка норма вмісту нітратів?
- В зелені – 2000 мг / кг.
- У кавунах, абрикосах, винограді – 60 мг / кг.
- В бананах – 200 мг / кг.
- У грушах – 60 мг / кг.
- У динях – 90 мг / кг.
- У баклажанах – 300 мг / кг.
- У пізній капусті – 500 мг / кг, в ранній – 900 мг / кг.
- У кабачках – 400 мг / кг.
- У манго і нектаринах, персиках – 60 мг / кг.
- У картоплі – 250 мг / кг.
- У ріпчастій цибулі – 80 мг / кг, в зеленій – 600 мг / кг.
- У полуниці – 100 мг / кг.
- У ранній моркві – 400 мг / кг, в пізній – 250 мг / кг.
- У грунтових огірках – 300 мг / кг.
- У солодкому перці – 200 мг / кг.
- У томатах – 250 мг / кг.
- У редисці – 1500 мг / кг.
- У хурмі – 60 мг / кг.
- У буряках – 1400 мг / кг.
- У зеленому салаті – 1200 мг / кг.– У редьці – 1000 мг / кг.
Дмитро Семенюк