В «Корисній програмі» розповіли, як правильно вибрати варену ковбасу

  • 18 жовт. 2019 14:13
  • 1099
  •  
    Сьогодні, 18 жовтня, на «Інтері» вийшов новий випуск «Корисної програми». У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерт з якості та безпеки харчових продуктів Марія Янчик дали рекомендації щодо вибору вареної ковбаси.
     
    - Ризик купити неякісну варену ковбасу сьогодні досить високий, - розповідає експерт «Корисної програми» Марія Янчик. - Пов'язано це з шкідливими інгредієнтами, які вона іноді містить. Дуже багато споживачів при покупці довіряють ціннику - мовляв, чим дорожче ковбаса, тим вона якісніша. На жаль, це не завжди так. Тому, вибираючи варену ковбасу, обов'язково звертайте увагу на її консистенцію, колір і склад. Якісна варена ковбаса повинна бути пружною, без порожнин і грудочок, за кольором - рожева або світло-рожева, якщо вона не куряча. Що стосується інгредієнтів, - чим менше їх перелік, тим краще».
     
    За словами фахівця, до складу вареної ковбаси вищого сорту, виготовлену згідно з ГОСТом, можуть входити: свинина, яловичина, вода, курячі яйця, молоко, сіль, цукор, прянощі. При цьому в продукті не повинно бути рослинних білків, клітковини, крохмалю та механічно обробленого м'яса - найдешевшого і низької якості.
     
     
     
    - Краще не беріть ковбасу, яка має слизьку оболонку, - продовжує Марія Янчик. - Якщо ковбаса м'яка на дотик, це означає, що в ній міститься багато води. Також не слід вибирати продукт з додатковими приставками до назви або той, на якому ви помітили чималий перелік «єшок». У той же час стандарт допускає використання деяких добавок, таких, як фіксатор забарвлення (нітрит натрію) Е250, харчові фосфати, що підвищують щільність фаршу, Е451, Е450, підсилювач смаку Е621».
     
    Слідуючи порадам експерта, також потрібно обов'язково дивитися на умови зберігання ковбаси і її термін придатності: «Сировиною для варених ковбас служить підсолений фарш, а в ньому багато води, тому і зберігаються вони недовго. Термін зберігання залежить від упаковки. Для ковбаси вищого сорту в натуральній оболонці - максимум 72 години, в поліетиленовій плівці - 8-10 діб, а у вакуумній - до 15 діб. При цьому температура в холодильнику повинна бути від 0 до 6 градусів включно. Важливо пам'ятати, що продукт, упакований без вакууму, має менший термін придатності».
     
     
    Цікаво, що в момент своєї появи, в 30-х роках XX століття, ніжний сорт вареної ковбаси вважався одним з кращих і призначався для людей з ослабленим здоров'ям, тому так і називався - «Докторська». З тих пір методи виробництва ковбаси практично не змінилися, а ось кількість найменувань і сортів цього продукту значно збільшилася. Як не помилитися у виборі якісного продукту? 
     
    - Варені ковбаси вважаються дієтичним продуктом, - каже ведучий ток-шоу Олександр Лук'яненко. - Однак, на думку експертів, не всі вони можуть бути корисні. Щоб не було неприємних наслідків для організму, завжди ретельно вивчайте склад перед покупкою і вибирайте ковбасу вищого сорту.