«Смачна» професія: Безробітних Кіровоградщини навчать мистецтву кухарської справи
Про смаки не сперечаються… Ми часто використовуємо цей вислів, коли мова йде про якусь книгу, кінофільм, одяг. Проте своїм походженням він зобов’язаний кухарському мистецтву.
Готування їжі – кулінарія, кухарська справа – це давнє мистецтво. Мистецтво приготування та оформлення страв впевнено займає все вищі позиції у рейтингу затребуваних професій. Кухар – без перебільшення – особа, що персонально створює половину успішного іміджу будь-якого закладу громадського харчування.
18 червня поточного року на базі Харківського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості стартує навчання за професією «кухар». Курс навчання триватиме 6 місяців.
Відповідно до навчального плану майбутні кухарі повинні засвоїти технологію приготування усіх видів страв та кулінарних виробів, особливості приготування національних, фірмових страв та страв іноземних кухонь, правила оформлення та подачі порційних страв, приготування різних видів тіста та виробів з нього, ознаки якості харчових продуктів, умови, строки зберігання та реалізації сирої та готової продукції, санітарно-гігієнічні правила зберігання продуктів, дотримання правил охорони праці.
Кухар, насамперед, виконує такі операції: прийом сировини, її переробка, зберігання продуктів; приготування холодних закусок, гарячих страв, випічка з борошна; оформлення страв для їх подачі. Основні операції кухар виконує вручну, але більшість трудомістких операцій здійснюють машини і механізми.
Умовами до направлення на навчання є:
- повна загальна середня або професійно-технічна освіта;
- повноліття (не менше 18 років);
- медична довідка з допуском до професії.
Якщо вас зацікавила інформація, за більш детальною інформацією про професію звертайтеся до центрів зайнятості та філій обласного центру зайнятості.
Відділ організації профнавчання
Кіровоградського обласного центру зайнятості
Нагадаємо: У Кропивницькому атовець відкрив унікальну міні-кав’ярню