Якими будуть ціни на хліб на Кіровоградщині?
Директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА Марія Чорна говорить про домовленість із виробниками про стримування росту цін на соціальний хліб.
- Через здорожчання пшениці, цукру, соняшникової олії та інших інгредієнтів для виробництва хліба, а також сезонний ріст вартості енергоносіїв та збільшення мінімальної зарплати виробники мають намір підвищити ціни на хліб у регіоні. Про це повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА Марія Чорна.
- Підприємства з виробництва хліба та хлібобулочних виробів мають підстави для підвищення цін на 10-15%. Ми налагодили конструктивний діалог із виробниками. Вони запевнили, що максимально стримуватимуть ціни на найпопулярніші соціальні сорти хліба, – зазначила Марія Чорна.
Посадовиця додала, наразі є домовленість про підвищення цін не більше, ніж на 5%.
- За 9 місяців 2020 року виробництво хліба та хлібобулочних виробів в області склало близько 7,4 тисячі тонн, а це 103,4% до відповідного періоду минулого року. Починаючи з серпня 2020 року, темпи виробництва продукції уповільнилися, – зауважила директор департаменту.
За її словами, внаслідок несприятливих погодно-кліматичних умов цьогоріч в області маємо зниження врожайності зернових культур, соняшнику, цукрових буряків, а відтак зростання цін на пшеницю – на 53-58% у порівнянні з минулим роком.
- Борошно подорожчало на 45-50 %, а це 50-52% собівартості хліба. Олія та цукор – на 40-43%», – уточнила Марія Чорна і зазначила, що карантинні заходи безпеки, пов'язані з пандемією COVID-19, також призвели до додаткових витрат.