Харчові отруєння: як їм запобігти

  • 31 лип. 2024 13:00
  • 327
    • Новина Харчові отруєння: як їм запобігти Ранкове місто. Кропивницький

    Харчові отруєння відомі людині з давніх часів. Щойно людина почала пробувати різноманітну їжу, травна система стала уразливою до інтоксикацій. Про запобігання харчовим отруєнням нагадує Кропивницьке районне управління головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

    Згідно статистики Всесвітньої організації охорони здоров'я, кількість харчових отруєнь зростає щороку на 10-12%. Майже два мільйони людей у світі щороку помирають внаслідок харчових отруєнь, з них - біля 75% складають діти до 14 років. В Україні в 2023 році зареєстровано 13 спалахів інфекційних захворювань, збудник яких потрапив в організм людини через харчі. В Кіровоградській області за 2023 рік зареєстровано 1 груповий випадок харчової токсикоінфекції. За інформацією Держпродспоживслужби в Україні в першому

    півріччі 2024 року харчові продукти були причиною 10 спалахів.

    Харчові отруєння(токсикоінфекції) – це гострі захворювання, які виникають внаслідок вживання в їжу продуктів, що містять шкідливі мікроорганізми або їх отруйні речовини.

    В Україні в теперішній ситуації проблема ще більш ускладнилась у зв’язку із аномальною спекою та аварійними відключеннями світла.

    Симптоми харчових отруєнь: загальна слабкість,зниження/відсутність апетиту, біль у животі, нудота і блювота, здуття живота, діарея, запаморочення,підвищена температура. Головний негативний чинник харчового отруєння - це зневоднення організму.

    Більшість хворих на харчове отруєння до лікарів не звертається, тому що ознаки протікають легко і самі проходять протягом 1-3 днів. Однак є симптоми, коли зволікати з медичною допомогою не можна.

    Перше, що треба зробити при отруєннях - негайно звернутися до сімейного лікаря або викликати «швидку допомогу». Особливо уважним до проявів захворювання потрібно бути у випадку, якщо постраждала дитина.

    З метою профілактики харчових отруєнь необхідно:

    ретельно мити продукти, руки і посуд;

    уникати контакту між сирими і готовими харчовими продуктами,використовувати різні дошки та ножі для нарізання різних продуктів;

    не вживати їжу та напої, термін реалізації яких минув;

    не купувати і не вживати продукти харчування на стихійних ринках;

    коли відключили світло, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, якомога довше;

    якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід (контейнери із замороженою водою) до продуктів у холодильник;

    не перевіряйте їжу на смак, якщо маєте сумніви щодо її безпечності – краще викиньте відразу, також позбудьтеся продуктів, які швидко псуються;

    не робіть закупку харчових продуктів, що швидко псуються, про запас, слід робити запас лише тих харчових продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов зберігання (крупи, консерви тощо);

    не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддавайте термічній обробці.

    ПАМ’ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчового отруєння.

    Джерело: Кропивницька міська рада